Den Haag, The Netherlands,
28
november
2023
|
16:25
Europe/Amsterdam

Landal Landgoed ’t Loo neemt proef met zelfrijdende bezorgrobot

Vakantiepark Landal Landgoed ’t Loo in ’t Loo-Oldebroek heeft de primeur van de eerste zelfrijdende robot op een Europees vakantiepark. Deze bezorgrobot gaat het parkteam ondersteunen bij het aanleveren en ophalen van linnengoed in de recreatiewoningen op het vakantiepark.

Landal GreenParks werkt al geruime tijd aan het implementeren van robots om het werk met innovatieve mogelijkheden gemakkelijker, beter en leuker te maken, de gasttevredenheid te verhogen en medewerkers te ontlasten bij werkzaamheden. Zo worden met succes in restaurants van de vakantieaanbieder al robots ingezet om het bedienend personeel te ondersteunen.

De start van deze pilot op Landal Landgoed ‘t Loo is een eerste stap die uiteindelijk moet leiden tot het inzetten van bezorgrobots op meer plekken in de dagelijkse operatie en op meerdere vakantieparken van Landal GreenParks. Bij het project zijn meerdere partners betrokken: schoonmaakorganisatie Novon, technologieontwikkelaar Dutch Automated Mobility en producent van robotvoertuigen Clevon uit Estland.

De zelfrijdende bezorgrobot biedt een kijkje in de toekomst van hospitality services waar technologie de menselijke interactie versterkt in plaats van deze te vervangen. Van het zelfstandig afleveren van schoon bedlinnen direct bij de accommodatie, tot het rondbrengen van boodschappen en gereedschap of onderdelen, de bezorgrobot zorgt voor een soepele en efficiënte service, zodat de medewerkers op de parken zich kunnen richten op het bieden van een meer persoonlijke gastervaring.

Technologie maakt leven makkelijker

“Onze wereld ziet steeds meer innovatieve technologische oplossingen die het leven makkelijker maken. Van een digitale sleutel in de Landal-app, die onze gasten toegang biedt tot hun accommodatie en het zwembad en waarmee je direct kan boeken voor het restaurant en andere activiteiten, tot aan de robots die in veel restaurants het werk lichter maken voor onze medewerkers,” aldus operationeel directeur Jeroen Mol van Landal GreenParks. “Jaarlijks ontvangen we zo’n 3,2 miljoen gasten, die gemiddeld 15,6 miljoen overnachtingen bij ons doorbrengen. Dat brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee. We werken dagelijks aan het leveren van de beste gastervaringen en met deze zelfrijdende bezorgrobots introduceren we opnieuw innovatieve oplossingen die het verblijf voor onze gasten gemakkelijker maken."

Zelfrijdende technologie

Dutch Automated Mobility (DAM), als expert op het gebied van zelfrijdende technologie, speelt een belangrijke rol bij de integratie van de robot binnen de bestaande infrastructuur van het vakantiepark. "De geavanceerde technologie van de Estlandse producent en leverancier Clevon en hun kennis op het gebied van autonome vervoersmiddelen sluit naadloos aan bij onze missie om efficiënte en veilige zelfrijdende oplossingen voor de toekomst te creëren," aldus Alwin Bakker, ceo van DAM.

Multifunctioneel

"Onze robots zijn een nieuwe stap in het gastvrijer en efficiënter maken van vakantieparken. Ze voeren verschillende werkzaamheden uit, van het bezorgen van pakketten tot het assisteren bij diensten, waardoor het personeel zich kan richten op wat belangrijk is - de gasten. Dit is slechts het begin. We zijn van plan deze innovatie naar meer parken in Europa te brengen met het doel een vloot van maximaal 500 robots in te zetten, onze service op een slimme, milieuvriendelijke manier te verbeteren." zegt Sander Sebastian Agur, CEO van Clevon.

Betrokkenen denken dat dit nog maar het begin is. Feedback van gasten en operationele gegevens uit de pilot worden geëvalueerd om de rol van autonome technologie in alledaagse diensten op het park te verfijnen en uit te breiden.

Feiten & Cijfers

·       Dit is een testfase, deze eindigt midden februari 2024. In de kerstvakantie heeft de zelfrijdende robot vakantie.

·       Dit is de eerste zelfrijdende robot die actief is op een recreatiepark.

·       Er rijden wereldwijd slechts 25 van deze robots en dit is de eerste in Nederland.

·       Op het vakantiepark houdt de robot zich aan de maximumsnelheid van 10 kilometer per uur. De robot kan een maximale snelheid van 25 kilometer per uur bereiken.

·       Met een gewicht van 500 kilo is deze zelfrijdende robot een lichtgewicht. Dit is ongeveer een derde van het gewicht van een gemiddelde auto van 1250 kg. 

·       De robot is kleiner dan de gemiddelde mens van 1.65 meter. De robot is 2,5 meter lang, 1,15 meter breed en 1,6 meter hoog.

·       De robot is 100% elektrisch en werkt 5 uur op één batterijlading . Hij kan in die tijd  70 kilometer afleggen. In 45 minuten laadt de robot zichzelf op van 20% naar 80%.

Downloads

Deel deze release