Over Landal

infographic

Landal GreenParks

De mooiste vakantiebestemmingen, natuurlijk dichtbij.

Landal GreenParks is de grootste Nederlandse exclusieve verhuurorganisatie van vakantieparken in Nederland en internationale toonaangevend op het gebied van management, beheer en verhuur van vakantieparken.

Landal is actief op ruim 100 vakantiebestemmingen in negen landen – Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Hongarije – en voert een ambitieus Europees expansiebeleid, dat in 2020 is gestart met 17 nieuwe hoogwaardige vakantieparken en in 2021 verder wordt voortgezet met een vergelijkbare groei van nieuwe en bestaande bestemmingen in binnen- en buitenland. De nadruk bij de uitbreidingen ligt op Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Alle parken van Landal GreenParks liggen op de mooiste plekjes in de natuur. Natuur, rust, ruimte en kwalitatief hoogwaardige vakantieparken zijn de belangrijkste beweegredenen voor gasten om te kiezen voor een verblijf bij Landal GreenParks.

Op dit moment biedt Landal GreenParks in totaal 15.000 vakantieaccommodaties en 1.300 campingplaatsen. Jaarlijks kiezen meer dan 2,2 miljoen gasten voor een vakantie bij Landal GreenParks en brengen er 11,4 miljoen overnachtingen door, met een gemiddelde verblijfsduur van 5,2 nachten. Over 2020 behaalde Landal GreenParks een omzet van 405 miljoen euro, ca. 35% minder dan in 2019 als gevolg van de coronamaatregelen in de diverse markten, waardoor veel parken tijdelijk geheel of gedeeltelijk moesten sluiten.

Onder de brand Landal GreenParks vallen ook de merknamen: Hof van Saksen, Landal Ski Life, Landal Camping, Landal Business Line en Landal Makelaardij. Zelf is Landal GreenParks onderdeel van Awaze, de grootste aanbieder van vakantieparken en accommodaties in Europa, waarin o.a. de volgende zelfstandige merken actief zijn: cottages.com, Hoseasons, Landal GreenParks, James Villa Holidays en Novasol. Mede dankzij deze samenwerking loopt Landal GreenParks voorop bij internationale marktontwikkelingen en nieuwe projecten. Landal is Europees marktleider op het gebied van ‘self-catered holidays’.

Landal marktleider

Landal was in 2019 en 2020 marktleider in Nederland en groeide met 11% meer dan de concurrentie, volgens vergelijkingen van branchevereniging RECRON. De vakantiemarkt wordt steeds competitiever en de voorsprong op het gebied van digitalisering betekent een uitstekende marktpositie voor Landal GreenParks. Het is voor Landal van strategisch belang om voortvarend te blijven inspelen op trends op het gebied van technologische ontwikkelingen en digitalisering. Er wordt voortdurend gewerkt aan het optimaliseren van de verschillende websites, aan het toevoegen en verbeteren van functionaliteit voor gebruikers en aan verbeteringen in het boekingsproces via mobile devices. Het doel is daarbij niet alleen een betere conversie, maar ook om voor elk park de beste presentatie te kiezen om de gast te inspireren.

Positieve impact coronacrisis

De wereldwijde coronacrisis heeft in 2020 een trend teweeggebracht waarbij vakantiegangers het liefst dichter bij huis op vakantie gaan, bij voorkeur in eigen land, dicht bij de natuur en zelfvoorzienend. De verwachting is dat deze trend de komende jaren nog zal aanhouden. De huidige trend heeft tevens zijn weerslag op de ontwikkeling en bouw van nieuwe parken, waar meer aandacht is voor luxe, ruimte en privacy. De investeringsbereidheid in recreatief onroerend goed is groot.

Duurzaamheid en klimaatneutraal in 2030

Landal GreenParks heeft een ambitieus duurzaamheidsprogramma en komt elk jaar dichter bij haar doel om in 2030 klimaatneutraal te zijn. De vakantieaanbieder investeert in groene initiatieven, projecten en partnerschappen en ondersteunt de biodiversiteit van de natuur en de directe omgeving van de vakantieparken. Daarnaast richt Landal zich op de verduurzaming van energie op de parken, duurzaam bouwen en op een actief hergebruik- en afvalreductiebeleid. Landal wil onvergetelijke vakanties waarmaken, met een positieve impact op natuur, regio, mens en klimaat. Alle parken van Landal zijn gecertificeerd met een Green Key, hét keurmerk voor duurzaamheid in de vrijetijdsbranche. In 2021 werd Landal voor het vierrde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot het meest duurzame merk door de Sustainable Brand Index binnen de categorie Travel & Tourism. Zie ook: www.landal.nl/duurzaamheid/klimaatneutraal

Natuurmonumenten 15 jaar strategisch partner

Landal GreenParks en Natuurmonumenten hebben al ruim 15 jaar een strategisch partnerschap en ontwikkelden samen vele succesvolle projecten, waaronder diverse boomplantevenementen, natuureducatie, en een (met een Sponsorring 2019 bekroonde) wildebloemencampagne om aandacht te vestigen voor biodiversiteit in de natuur. Landal is mede hoofdsponsor van OERRR, het kinderprogramma van Natuurmonumenten.In Duitsland lopen vergelijkbare projecten met de organisatie Nestwärme en in Denemarken is Landal betrokken bij de ontwikkeling van het Vlinderbos.

In 2020 opende Landal Marker Wadden op het hoofdeiland van de door Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat aangelegde eilandengroep Marker Wadden. Landal verhuurt hier vier duurzame eilandhuisjes, waarvan de opbrengsten volledig terugvloeien naar de natuur. De intentie is om het aantal bestemmingen in samenwerking met Natuurmonumenten verder uit te breiden.

Sinds 2016 heeft Landal GreenParks samen met branchevereniging Recron, Hiswa en andere vakantieaanbieders een Green Deal met het Ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken over het vrijwillig terugdringen van chemische bestrijdingsmiddelen bij terreinonderhoud.

Investeren in een recreatiewoning

Landal GreenParks verhuurt zo’n 15.000 vakantiewoningen. Het merendeel daarvan is in particulier bezit; beleggers, investeerders of mensen die een appeltje voor de dorst willen. Zij verhuren hun recreatiewoning via Landal GreenParks, ontvangen in ruil daarvoor een financieel rendement en kunnen bovendien gedurende enkele weken per jaar zelf verblijven in hun woning. Landal GreenParks ontzorgt de woningbezitter op het gebied van verhuur, parkoperatie, administratie en onderhoud. Investeren in een woning op een park van Landal GreenParks is kiezen voor hoge kwaliteit, een betrouwbare verhuurpartner en een goede bezettingsgraad. Zo ontwikkelt het rendement zich ook op de lange termijn. Investeren bij Landal GreenParks betekent investeren in groen: de recreatiewoningen staan altijd op een unieke locatie in de natuur. Men investeert ook in een duurzaam merk, dat al drie keer op rij verkozen is tot het meest duurzame reismerk van Nederland in de Sustainable Brand Index binnen de categorie ‘Travel en Leisure’.

Grootste bemiddelaar recreatievastgoed

Het betrokken en professionele team van Landal Makelaardij verleent al vijftien jaar advies en begeleiding bij de aan- en verkoop van recreatievastgoed, zowel op bestaande als nieuw te ontwikkelen Landal vakantieparken. Landal is sinds 2021 enig aandeelhouder van De Vakantiemakelaar en is daarmee de grootste bemiddelaar in recreatief vastgoed in Nederland.

Landal GreenParks een autoriteit in de recreatiebranche

Landal GreenParks is al sinds 1954 betrokken bij de ontwikkeling en exploitatie van recreatieparken en heeft in de loop der jaren volop ervaring en expertise opgebouwd op het gebied van ontwerp en aanleg van recreatieparken, accommodaties, voorzieningen en faciliteiten. In de oriëntatiefase van grondbezitters, projectontwikkelaars en investeerders is Landal een uitstekende partner in binnen- en buitenland. Consumentengedrag in binnen- en buitenland, de onovertroffen Landal database met miljoenen vakantiebestedingsprofielen en -voorkeuren én trendwatchers uit de branche stellen Landal in staat de recreatieparken van de toekomst vorm te geven. Landal vertaalt de consumentenvereisten, zoals inkoop- en schaalvoordelen, wet- en regelgeving, ervaring in techniek en onderhoud, ex- en interieurconcepten voor accommodaties en voorzieningen, horecaconcepten en innovatieve ontwerpen op diverse vlakken, in een projectmatige invulling.

Toonaangevende horecaconcepten

Landal GreenParks behoort bij de top van Nederlandse horeca-aanbieders en wordt in de Horeca Top 100 van vakblad Misset Horeca op de derde plaats gerangschikt op basis van omzet.

Landal GreenParks heeft de afgelopen jaren bijna 20 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe toonaangevende concepten, gebaseerd op het bereiden van verse en gezonde, duurzame ingrediënten uit de regio en sámen eten. Onder het motto ‘Natuurlijk samen eten en drinken’ proeven gasten als het ware de natuur op hun bord, en ervaren die ook in de ruimte waarin zij met het gezin vertoeven. De formule is, met regionale aanpassingen, stapsgewijs uitgerold over de vakantieparken die Landal in eigen beheer heeft in Nederland, Duitsland en Denemarken.

Tijdens de horecasluitingen als gevolg van coronamaatregelen is in 2020 de omslag gemaakt om gasten op de vakantieparken een verrassend eet- en drinkaanbod te kunnen blijven bieden, o.a. met een assortiment foodboxen en versbereide maaltijden voor in de vakantiewoning. Gasten kunnen deze online bestellen met de gratis Landal-app in een van de 75 nieuwe webshops. Ook werd het aanbod uitgebreid met bak- en kookworkshops voor in de vakantiewoning. Consumenten hebben Landal GreenParks uitgeroepen tot beste in de branche, wat bekroond is met een Foodservice Award 2021.

Regionale verankering in de omgeving

Landal GreenParks werkt nauw samen met lokale (recreatie-)ondernemers in de omgeving van haar vakantieparken, zoals horeca, retail, musea en dagrecreatie en is ook actief betrokken bij de promotie hiervan. Dit biedt interessante kansen op het gebied van werkgelegenheid en vergroot de betrokkenheid bij het park. Door deze verankering in de regio is de lokale spin-off significant.

Medewerkers

De kracht van Landal GreenParks zit in de medewerkers, op de parken en de diverse kantoorlocaties in Nederland, Duitsland en Denemarken werken ca. 3.000 medewerkers.Zij doen er alles aan om gasten een onvergetelijke vakantie te bieden, te blijven verrassen en verwachtingen te overtreffen. Gastvriendelijkheid staat daarbij voorop. Elke dag weer. Niet omdat het moet, maar omdat ze het willen.

Dit is ook waarmee Landal GreenParks zich al jaren onderscheidt van andere aanbieders. Het resultaat is dat gasten zó tevreden zijn dat ze een verblijf bij Landal GreenParks aanbevelen bij familie en vrienden en dat ca. 6 van de 10 gasten binnen drie jaar terugkeert op hetzelfde of een ander vakantiepark van Landal. Gasten blijken bovendien bereid om massaal op Landal GreenParks te stemmen tijdens diverse verkiezingen.

Vanuit de kernwaarden Persoonlijk, Respectvol en Betrouwbaar zijn bedrijfsprincipes vastgesteld, basisafspraken over de wijze van werken en samenwerken. Hieronder vallen onderwerpen als een veilige en prettige werkomgeving, een integere en transparante bedrijfsvoering, de eigen verantwoordelijkheden van medewerkers en duurzaam en betrokken ondernemen. Een van die onderwerpen is ethisch handelen; hoe op een eerlijke en rechtvaardige manier om te gaan met collega’s, maar ook met gasten.

Awards en onderscheidingen

De inspanningen van Landal GreenParks op de markt blijven niet onopgemerkt. Op het gebied van gastbenadering en klantvriendelijkheid is Landal toonaangevend in de branche. Een greep uit de publieksonderscheidingen en vakprijzen:

2021: Landal GreenParks bereikt de tweede plaats in de ranking van Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland in de categorie Leisure en is daarmee de gastvriendelijkste vakantieparkenaanbieder van Nederland.

2021: Sectorwinnaar Sustainable Brand Index in categorie Travel & Tourism (voor vierde keer op rij).

2021: Foodservice Award

2021: Green Key certificering voor alle parken, hét duurzaamheidskeurmerk voor de vrijetijdsindustrie

2020: Meest duurzame reismerk in de Sustainable Brand Index, categorie Travel & Leisure (voor derde keer op rij)

2020: Top-10 notering Meest duurzame reismerken

2020: 3 Gouden en 4 Zilveren Awards door vakantiebeoordelingssite Zoover

2020: Winnaar Hackaton over Artificial Intelligence van DDMA

2020: Twee Kids Vakantieaanbieder van het Jaar Awards in de categorieën Vakantieparken

XL en Kidsclub Vakanties

2020: Predicaat Top Camping van de ANWB (camping Landal Rabbit Hill)

2020: Best UK Family Holiday Company (categorie middelgrote bedrijven) voor Landal GreenParks UK voor de Britse vakantieparken

2019-

2020 Kids WintersportTip! Keurmerk 2019-2020 van de Kids Vakantiegids

2019 Gouden SponsorRing voor gezamenlijk project Landal GreenParks met Natuurmonumenten

Kijk voor het meest actuele overzicht op www.landal.nl/awards