Leidschendam,
21
februari
2018
|
08:44
Europe/Amsterdam

Meivakantie in Djursland vanuit Landal Ebeltoft

Sandra van Bijsterveld van Stralend Schrijven in Denemarken

Wie Sandra een beetje kent, zal begrijpen dat ik erg blij was toen ik hoorde over de nieuwe vakantiewoningen van Landal in Denemarken. Ik was meteen nieuwsgierig en dus reden we de eerstvolgende meivakantie naar Landal Elbeltoft om deze nieuwe aanwinst uit te proberen. Het was niet alleen de eerste keer dat we ons verblijf in Denemarken via Landal regelden: ook dit stukje Denemarken, Djursland, was nieuw voor ons. Volop ontdekken dus bij Landal Ebeltoft!

Over Landal in Denemarken

Je vindt en boekt Landal Ebeltoft in Denemarken gewoon op de website van Landal, net zoals je van Landal-parken in Nederland en andere landen gewend bent. Welke parken van Landal GreenParks er nog meer zijn in Denemarken, lees je in deze blogpost over Landal in Denemarken.

Net een vissersdorpje

De receptie was gesloten toen we aankwamen, maar dat was geen probleem. Met een code die ik had gekregen kon ik de sleutel en parkinformatie zo uit een kluisje halen. Daarna reden we het park op. Landal Ebeltoft (zoals ik het voor het gemak toch maar even noem) ziet er heel knus uit: het lijkt wel een vissersdorpje.

Het park ligt in een soort hoefijzervorm om een jachthaven heen. Als het hard waait, hoor je de wind tussen de masten door fluiten – ik hou wel van zo’n maritiem sfeertje! Langs de straatjes staan houten huizen in verschillende kleuren, met witte tuinhekjes eromheen.

Vissersdorpje

Bij elk huisje hoort één parkeerplaats, die ook aangegeven staat met het huisnummer. Je bent dus altijd zeker van je plekje. Daar lag onze vakantiewoning dan: op de hoek van de straat en op de eerste verdieping. Op het terras voor de voordeur bleven we even staan. Wat een geweldig uitzicht hadden we!

Omdat de vakantiewoningen ook eigen steigers hebben, keken we uit op een prachtige zeilboot van een van onze buren. Daarachter: een binnenwater, een strook land met wat bomen en vlaggen van de Scandinavische landen en daarachter de open zee. De ondergaande zon liet het water glinsteren en ik keek er al naar uit om met dit uitzicht wakker te worden.

In de vakantiewoning

Binnen voelde het net een beetje ‘anders’ dan in andere Landal-vakantiehuizen die we kennen. De inrichting en inventaris waren niet standaard, maar persoonlijk. Aan de muur hing zelfs een tekening van het gezin waarvan dit vakantiehuis blijkbaar is. Zo’n persoonlijk gevoel heeft wel wat, ook al voel ik me de eerste uren altijd wat bezwaard dat ik het me gemakkelijk maak in andermans huis.

Wat is er dan zoal anders? Nou, er is bijvoorbeeld van alles aanwezig. Dingen die je zelf ook niet steeds heen en weer zou slepen als je naar je eigen vakantiewoning zou gaan: waxinelichtjes, pleisters, cocktailprikkers met Deense vlaggetjes, bakpapier, schoonmaakmiddelen en zelfs een wasmachine en droger. Verder lag er keurig schoon beddengoed voor ons klaar, net als handdoeken en een theedoek. Ook heel fijn: de gratis wifi deed het uitstekend.

Behalve de eethoek, de zithoek, de badkamer en de keuken waren er beneden twee slaapkamers. Daar wilden de kinderen wel een weekje slapen. Maar er was nog een trap naar boven, naar de vide. Die had zo’n mooi uitzicht dat we meteen verkocht waren. De gordijnen zijn geen moment dicht geweest: aan de ene kant keken we uit op zee en aan de andere kant op groene heuvels.

Voorzieningen op het park

Iets om in de gaten te houden is, dat Landal Ebeltoft de verschillende openingstijden afstemt op de Deense vakantieperiodes. Dat was tenminste zo toen wij er in 2017 waren. De supermarkt was daarom (net als de receptie) tijdens onze week in Djursland alleen op vrijdag, zaterdag en zondag open, omdat de Denen geen vakantie hadden.

Geen nood trouwens: Ebeltoft is vlakbij en heeft meerdere supermarkten die 7 dagen in de week open zijn. Ook het zwembad van Landal Ebeltoft was gewoon elke dag open, zelfs van 8.00-22.00 uur! Extra fijn: er is ook een sauna in het zwembad waarvan je zo gebruik mag maken – je moet hem alleen zelf even aan- en weer uitzetten.

Restaurant op het park

De laatste avond van ons verblijf was ook Restaurant Øer (het restaurant van Landal Ebeltoft) geopend. Daar sloten we onze week af met een echt feestmaal: ik koos voor de vis, mijn man voor vlees en de kinderen bestelden als hoofdgerecht gerechten die eigenlijk als dessert op de kaart stonden: pannenkoekjes met ijs en gefrituurde camembert met vossebessenjam. Lekker!

In de vakantieperiodes (dus bijvoorbeeld als je in de zomervakantie naar Landal Ebeltoft gaat) kun je ook bij Restaurant Øer terecht voor een dagelijks ontbijtbuffet en wordt er ‘s avonds een familiebuffet aangeboden voor een vaste prijs per persoon.

Vergeet de meterstanden niet

Nog iets dat we niet gewend zijn in Nederland: bij aankomst en vertrek moet je even de meterstand noteren. De verbruikte elektriciteit reken je namelijk bij vertrek af. De eindschoonmaak was wel inbegrepen bij ons verblijf.

Ook zin in Landal Denemarken

Onze eerste keer Landal in Denemarken is ons heel goed bevallen. Een week lang hebben we Djursland verkend en daarover zal ik de komende weken nog veel meer vertellen. Ebeltoft was een fijne uitvalsbasis en voor een volgende meivakantie zouden we zeker een van de andere parken van Landal in Denemarken overwegen. Want wat ons betreft zijn korte vakanties ideaal om vanuit een vakantiewoning Denemarken te ontdekken.

Alle verhalen over Denemarken leest je op het weblog Stralend Schrijven