Den Haag The Netherlands,
20
januari
2022
|
09:57
Europe/Amsterdam

Make-over zwembad Landal Landgoed ’t Loo vormt sluitstuk van verjonging vakantiepark

Biovergister levert duurzame energie voor verwarming

Het zwembad van Landal Landgoed ’t Loo heeft een flinke make-over gehad. De zwembadruimte werd twee keer zo groot, er is een spraypark voor kinderen tot 8 jaar en een extra peuterbad toegevoegd en voor de verwarming van het zwembad wordt zelfgeproduceerde duurzame energie gebruikt. De make-over vormt het sluitstuk van een ingrijpende renovatie van het vakantiepark, die twee jaar geleden begon met de fasegewijze renovatie van de vakantiewoningen en nieuwe accommodatietypes en vernieuwing van de Brasserie, Pizza Limone, Bowling en de Parkshop. Ook kreeg het vakantiepark een knutselatelier.

Hoewel het zwembad zelf niet is vergroot, is wel de ruimte eromheen ruim verdubbeld. Hier is plek gecreëerd voor een spraypark voor kinderen tot 8 jaar en een extra peuterbad. Het dak werd vernieuwd en de kleedkamers waren vorig jaar al gerenoveerd. Uniek element is dat voor de verwarming van het zwembad duurzame energie wordt gebruikt die op het park zelf wordt geproduceerd. Dat gebeurt met een zogeheten biovergister, een machine die voedselresten en ander organisch afval omzet in biogas en kwalitatief hoogwaardige plantenvoeding. Dat levert belangrijke duurzaamheidsvoordelen op; er hoeft geen gft-afval meer te worden opgehaald, met het biogas wordt het zwembad verwarmd en de hoogwaardige plantenvoeding wordt als ‘groene mest’ ingezet bij het groenonderhoud op de parken.

General Manager Henri Meringa van Landal Landgoed ’t Loo legt uit hoe het werkt: “De biovergister verwerkt dagelijks tot 50 kg voedselresten en organisch afval en produceert 15 m3 biogas en 50 liter hoogwaardige plantenvoeding per dag. Op deze manier gaat niets verloren en sluiten we de grondstoffenkringloop. De biovergister verenigt drie belangrijke duurzaamheidsthema’s in één machine: energie, afval en biodiversiteit. Daarnaast is er een belangrijk educatief element; we verwerken namelijk niet alleen de voedselresten uit onze restaurants, ook parkgasten kunnen hun voedselresten komen inleveren in een speciale container op het vakantiepark.”

Op jaarbasis levert de biovergister 5.500 m3 biogas, vergelijkbaar met het gebruik van vier gezinnen. Ook wordt 18.000 liter hoogwaardige plantenvoeding geproduceerd, meer dan het park voor eigen gebruik nodig heeft. Vandaar dat er straks ook flesjes plantenvoeding verkocht gaan worden aan parkgasten. Ook de gemeente Oldebroek heeft belangstelling getoond voor toepassing in parken en plantsoenen.

Terwijl de biovergister zijn werk doet, genieten de gasten van Landal Landgoed ’t Loo van het vernieuwde en duurzaam verwarmde nieuwe zwembad.

www.landal.nl/parken/landgoed-t-loo

Deel deze release