Leidschendam,
04
oktober
2018
|
09:44
Europe/Amsterdam

Verrassend groen leven

Samenwerking Landal GreenParks en Greenchoice

Aan de basis van onze samenwerking met Greenchoice ligt de gemeenschappelijke duurzaamheidsambitie. We willen gasten bewust laten genieten van het groen om ons heen en we willen samen Nederland een stukje groener maken. Én mensen inspireren om ook thuis aan de slag te gaan met maatregelen voor duurzame energie. Samen werken we aan verschillende initiatieven voor schone energie-opwek uit wind, zon en warmte.

Groene make-over

Aardgasvrij wonen - je hoort er veel over, maar hoe is het nou in het echt? Dat wilden wij, Greenchoice en Landal GreenParks, uitproberen. Om zelf van te leren, maar vooral ook om onze gasten en klanten te inspireren. We hebben bestaande bungalows op Landal Twenhaarsveld uit 1985 aardgasvrij gemaakt in drie stappen. Wilt u ook weten hoe? En hoe u hier ook thuis mee aan de slag kunt?

Lees het hele verhaal op: www.landal.nl/duurzaamheid

 

 

Achtergrondinformatie en feiten  Duurzame Bungalows Landal Twenhaarsveld

Dit is wat Landal GreenParks en Greenchoice willen: gezamenlijk initiatieven ontwikkelen om Nederland groener te maken en meer mensen kennis te laten maken met de mogelijkheden van duurzaam leven in bestaande woningen.

Groene make-over in drie stappen

Landal GreenParks en GreenChoice hebben op Landal Twenhaarsveld twee bestaande vakantiebungalows uit 1985 een groene make-over gegeven. Dat is gebeurd in drie stappen: door maatregelen te nemen die het energieverbruik reduceren; door aardgasvrij te gaan verwarmen en door duurzame stroom te gebruiken. Ook zijn de woningen ingericht met gerecyclede en duurzame materialen, die weer makkelijk opnieuw te recyclen zijn. Daarmee minimaliseren we de vraag naar nieuwe grondstoffen.

Van zien naar geloven naar doen 

Waarom doen we dit? Om te laten zien wat goed werkt, en om anderen te inspireren. Door het te doen, kunnen we het resultaat laten zien en ervaren. Het resultaat is een verrassend comfortabel huis, waar ook de energierekening een prettig gevoel geeft.

Stap 1: reduceren van energieverbruik

Het eerste wat je doet is goed isoleren, zodat je al meteen veel minder hoeft te verwarmen. In deze twee bungalows is gekozen voor isolatieplaten van gerecyclede oude kranten! In de ramen is HR++ glas geplaatst. Met LED-verlichting en energiezuinige apparaten wordt ook energie bespaard. Met het warmteterugwinning systeem en balansventilatie bespaar je nog meer. De warmteafvoerlucht wordt gebruikt voor het voorverwarmen van de nieuwe gezonde ventilatielucht.

 • Per woning is 280 kg = ca. 1800 oude kranten gebruikt als isolatie
 • Daardoor blijft het tot vier uur langer aangenaam warm of koel dan met gewone CV zonder isolatie
 • Bespaart ongeveer 40% op verwarmingskosten.
 • HR++ glas in de bestaande kozijnen. Dit bespaart nog eens tot 18%
 • In de woonkamer zijn twee nieuwe radiatoren met ventilatoren toegepast
 • Warmteterugwinningsunit met afzuiging op toilet, badkamer, keuken en inblaas op slaapkamer en woonkamer. Haalt warmte uit lucht en behoudt die in de woning

Stap 2: aardgasvrij wonen 

Als je al flink bespaart op energie, wordt stap 2 interessant: aardgasvrij wonen. Op Twenhaarsveld is gekozen voor een warmtepomp, die het water in de cv elektrisch verwarmt. Op één van de bungalows konden we dankzij een juiste ligging ook zonnecollectoren op het dak plaatsen. Die verwarmen het water alvast voor, waardoor er minder stroom nodig is. De gasfornuizen zijn vervangen door inductiekookplaten.

 • Zonnecollectoren – voor verwarmen van water in de boiler
 • Warmtepomp = 500 liter voor 90 minuten douchen met warm water

Besparing op gasverbruik: Verwarmen 70%, - Warm water (douchen) 20%, - Koken 10%

Stap 3: duurzame stroom gebruiken

Voor aardgasvrij verwarmen is extra elektriciteit nodig. Groene stroom kun je opwekken met zonnepanelen of inkopen bij een groen energiebedrijf. Landal GreenParks heeft in 2015 al gekozen voor 100% groene stroom uit Nederlandse windenergie van Greenchoice.

Maatregel/voorziening

Toelichting

Besparing/jr

Infrastructuur & natuur

 

 

100% groene stroom uit NL wind

Ingekocht 100% NL windstroom van Greenchoice

534.399 kg CO2

Geen auto’s op het park

Voorzieningen elektrische laadpalen op parkeerplaatsen

Het park ligt op waterreservoir Holterberg. T.b.v. bescherming van dit grondwater zijn er geen parkeerplaatsen op het park bij de bungalows, maar op centrale plaatsen rond het park.

N/A

Gescheiden afval- inzameling

Horeca&etensresten gasten; PMD; Glas; Papier & Karton, Rest

73.469 kg CO2

Bevordering bijen- en insecten

Insectenhotel; bijenkasten; bijenbos; honingverzamelgebied – veld ingezaaid met ‘bijen’bloemen

 

Duurzaam groenbeheer

Bosaanplant; geen chemische gewasbestrijding; minder maaien; groenresten laten liggen

 

Opvang regenwater

Regentonnen bij centrale gebouwen om planten water te geven

4x 100liter tonnen

Materiaalgebruik

 

 

Duurzame verf

Verf gemaakt van gerecyclede oude verfresten

 

Plafondisolatie

Icell isolatie met matten van gerecyclede oude kranten. Duurzaam, veilig, schoon. Ook voor gezondheid medewerkers en gasten

 

 

 

 

Isolatiewaarden

 

 

Dak

 

 

Beglazing

HR ++ dubbelglas dat in bestaande kozijnen past

430m3 gas = 810 kg CO2

 

 

 

Installatie gebouwgebonden

 

 

Zonnecollectoren

Voorverwarmen van het water.

230m3 gas = 433 kg CO2

Warmwatervoorraad

Voorziening warmwatervoorraad middels geïsoleerde boilers (opgesteld in apart bijgebouwd hok).

 

Lage Temperatuur (LT) verwarmingssysteem

Toepassing radiatoren, grote oppervlakte verwarmingslichamen waardoor aanvoertemperatuur lager kan zijn, tevens voorzien van ventilatoren in de radiator voor snellere (warme) luchtcirculatie

 

Mechanische ventilatie

Ventilatie in woonkamer gestuurd door CO2 sensor ter voorkoming onnodig energieverbruik door ventilator. Tevens is deze gekoppeld aan een warmte-terug-winning unit. Deze zorgt ervoor dat de warme lucht die wordt afgezogen, de nieuwe aangevoerde lucht voorverwarmd.

 

Lichtarmaturen

Energiezuinige LED verlichting

85% t.o.v. gloeilampen

Installatie gebruiksgebonden

 

 

Inductiekookplaat

Elektrisch koken i.p.v. op gas (apparatuur: Bosch)

10% = 230m3 gas = 433 kg CO2

Inrichting

 

 

Modulaire bank

 

7 jr > mee

Circulair bed

Matras is beter recyclebaar

bed 10 jr > mee.

Modulaire meubels

Meubels beter recyclebaar

 

Overig

 

 

Goede doelen

Oude meubilair is in andere accommodaties hergebruikt en opgehaald door goede doelen en stichtingen voor inzet in een 2e leven.

 

Inrichting met duurzame materialen

De woningen zijn ingericht met gerecyclede en duurzame materialen, die weer makkelijk opnieuw te recyclen zijn. Zo wordt de vraag naar steeds nieuwe grondstoffen geminimaliseerd.

1. Duurzame verf – Inter-GreeN

Er is geschilderd met een unieke verf, geproduceerd uit teruggewonnen verfresten, gecombineerd met zuivere duurzame grondstoffen. Jaarlijks worden enorme hoeveelheden restverven en gebruikte oplosmiddelen vernietigd door verbranding, of anders in de aarde gestort. Dit vormt een zware belasting voor het milieu.

Inter-GreeN biedt verfproducten die (grotendeels) gemaakt zijn van grondstoffen die, via een innovatief recycleproces, herwonnen zijn uit ingezamelde verfresten van consumenten en bedrijven. Daarmee wordt de hoeveelheid vernietigde verfresten en oplosmiddelen gereduceerd.

2. LED-verlichting – Calex

Een LED-lamp verbruikt 85% minder stroom dan een gloeilamp. Een gloeilamp is energielabel E; een halogeen lamp C-D en een LED-lamp is AA++. Je kunt LED gebruiken met een dimmer of kiezen voor een lagere lichtintensiteit.

3. Eco keuken (2013) met frontjes van maisblad - Bribus

Deze lijn bestaat uit lichtgewicht keukenkasten, waarbij de dek- en onderlaag zijn gemaakt van BalanceBoard: een FSC-spaanplaat. Hiertussen bevindt zich geperst granulaat van eenjarige gewassen zoals gras, vlas of resten van maisplanten. Zeer milieuvriendelijk en dankzij een gewichtsreductie van maar liefst 30% ook eenvoudiger te hanteren tijdens transport en montage.

4. Modulaire zitbank – OT Design

De modulaire zitbank heeft een systeem dat volledig ‘afbreekbaar’ is. Het design van de bank is eigentijds en comfortabel. Daarnaast is in het ontwerp van deze bank rekening gehouden met de mogelijkheid om hem aan het eind van de gebruiksfase of tussentijds, eenvoudig te demonteren. Hierdoor kunnen materiaalstromen eenvoudig gescheiden worden en kan de bank voor minimaal80 % hergebruikt worden.

De zitbank is opgebouwd uit vier materialen die eenvoudig van elkaar te onderscheiden zijn: hout, metaal, schuim en stof. Door slimme montage kunnen onderdelen eenvoudig worden gedemonteerd voor reiniging, onderhoud of vervanging.

5. Circulair bed voor de vrijetijdssector – Auping Revive

Auping ontwikkelde de Auping Revive, hét hotelbed dat aanvoelt en oogt als een luxe boxspring en op een duurzame wijze is geproduceerd. Zorgen dat men heerlijk slaapt en tegelijkertijd denken aan het milieu. De Auping Revive is gemaakt met grondstoffen en materialen van lokale leveranciers, daardoor wordt de impact op het milieu geminimaliseerd. Daarnaast is het bed door de slimme verpakking en modulaire opbouw makkelijker te vervoeren, waardoor er 3 keer zo veel Auping Revive bedden in een vrachtwagen passen. Dat betekent minder transportkilo’s en CO2 uitstoot. Afzonderlijke onderdelen herstofferen of vervangen kan ook, dat verlengt de levensduur. Zo slaap je altijd op een heerlijk fris bed dat aanvoelt als nieuw én geniet je met een gerust hart van wat de dag je gaat brengen.

6. Gerecycled rPET dekbed - Deltex

Een dekbed met dezelfde isolerende en vochtregulerende eigenschappen als andere synthetische dekbedden, maar met een veel lagere impact op het milieu. De vulling van het duurzame dekbed en kussen bestaat uit vezels van gerecycled PET (polyethyleentereftalaat) materiaal, afkomstig uit gebruikte en ingezamelde (fris)drankflessen. Deze zijn via verschillende kanalen ingezameld in onder meer Nederland en Duitsland. Vervolgens wordt het PET-materiaal door een streng gemonitord sorteer-, maal- en wasproces geleid en worden er in een Nederlandse fabriek vlokken van gemaakt. Deze vlokken worden daarna omgesmolten en tot vezels geblazen, als vulling voor het dekbed.

Het gebruik van gerecycled PET (rPET) zorgt voor een sterk verminderde CO2-uitstoot en een reductie van restmateriaal dat anders op stortplaatsen belandt. rPET vormt daarmee een heel goed alternatief voor traditionele synthetische of donzen vullingen. Want het rPET-dekbed isoleert net zo goed als ons andere synthetische dekbed. En vocht wordt net zo goed gereguleerd. De hoezen van het rPET dekbed en kussen zijn gemaakt van 100% biologisch katoen. Daardoor zijn ze heerlijk zacht een goed wasbaar.

7. Eenvoudig afval scheiden met de Binbang

Afval scheiden helpt de wereld groen te houden. Ieder stukje gered afval zorgt ervoor dat we de aarde minder uitputten. De bak kan los meegenomen worden naar een afvalpunt. De Bin zelf is gemaakt van gerecycled plastic van 333 pindakaasdeksels en is driedubbel duurzaam:

 1. gemaakt van gerecycled plastic
 2. geproduceerd in Nederland (Emmen)
 3. gemakkelijk afval scheiden

8. Cradle-to-cradle tegels en waterbesparing in sanitair

In de badkamer en het toilet zijn Mosa tegels aangebracht. Deze wand- en vloertegels van Mosa hebben het cradle-to-cradle certificaat. In het Cradle to Cradle-programma worden producten beoordeeld op basis van vijf criteria: de zuiverheid van grondstoffen, recycling, energie- en watergebruik, en sociale omstandigheden.

Tevens zijn er waterbesparende kranen, douchekop en toilet. Conform de eisen van Green Key.

Green Key is hét internationale merk voor kwaliteit en duurzaam ondernemen in de gastvrijheids-sector. Ieder jaar ontvangen bedrijven die aan de criteria voldoen het Green Key-certificaat uit handen van de Stichting KMVK. Inmiddels zijn alle parken van Landal in het bezit van het Green Key-certificaat. Landal was voor de internationale Green Key-organisatie de eerste onderneming die vakantieparken in certificeerde in Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, België, Denemarken en Groot-Brittannië.