Leidschendam,
05
november
2018
|
16:05
Europe/Amsterdam

Tanja Roeleveld MVO-manager van het jaar 2017

Samen maken wij onze positieve impact elke dag groter

‘Ik zie dit niet als mijn avontuur, of mijn ontwikkeling, maar als de ontwikkeling van ons allemaal. Samen maken we onze positieve impact elke dag groter.’ Zo reageerde ik vorig jaar bij mijn verkiezing tot MVO-manager van het Jaar 2017. Verheugd was ik met deze mooie onderscheiding en trots bovendien op het feit dat we bij Landal GreenParks duurzaamheid integreren als onderdeel van de vakanties van onze gasten.

Bijna is het tijd om het stokje over te dragen aan mijn opvolg(st)er, die een jaar lang MVO-manager van het Jaar 2018 zal zijn. Terugkijkend op het omgevlogen jaar zie ik dat al onze inspanningen in een stroomversnelling zijn geraakt. Het vliegwiel, dat langzaam op gang kwam, draait steeds sneller en we zetten steeds meer stappen om ons doel – onvergetelijke vakanties met een positieve impact –dichterbij te brengen. En dat doe ik inderdaad – en gelukkig – ook niet alleen: samen met drieduizend collega’s, partners en leveranciers werken we actief aan de versnelling.

Het afgelopen jaar heb ik veel gastcolleges mogen geven over duurzaamheid. Op de Erasmus Universiteit Rotterdam, Breda University of Applied Sciences (voorheen NHTV) en de Saxion Hogeschool, bijvoorbeeld. Leuke ervaringen om vanuit de praktijk inzicht te geven in duurzaamheid en wat je ermee kunt doen. Maar ook hield ik presentaties voor diverse groepen die dagelijks met duurzaamheid bezig zijn en waarbij je vakinhoudelijk aan het denken wordt gezet.

Als enige vertegenwoordiger van een commerciële organisatie mocht ik deelnemen aan de transitie-agenda consumptiegoederen, één van de vijf agenda’s waarmee de Rijksoverheid wil komen tot een circulaire economie. Voelde ik mij een vreemde eend in de bijt te midden van overheden, natuur- en milieuorganisaties, kennisinstituten, financiële instellingen en maatschappelijke organisaties? Helemaal niet; iedereen was nieuwsgierig naar waar wij in de praktijk tegenaan lopen en hoe ze ons konden helpen. Ik kan het andere bedrijven van harte aanbevelen; je wordt onderdeel van de brede discussies, waarmee je een bijdrage levert aan het realiseren van een circulaire economie. En je bouwt een prachtig netwerk op.

Wat ik ook mooi vond om te zien, is de mate van trots die de titel MVO-manager van het Jaar in mijn eigen bedrijf teweegbracht. Veel collega’s die met dit onderwerp bezig zijn, zien dat we erkend worden als duurzame organisatie. Onze hoge notering in de Sustainable Brand Index helpt natuurlijk, maar inspireert mensen bovendien om zelf ook nieuwe initiatieven te ontwikkelen. En afgelopen maand de notering in de Trouwe Duurzame Top 100, wederom een erkenning van de waardering van al onze activiteiten.

Die erkenning levert ook een verbreding en verdieping op in de relatie met veel leveranciers. Onze relatie met energiebedrijf Greenchoice of ontwerpbureaus van duurzame inrichting als OT Design en RecreaPark zijn een aanzet geweest tot het ontwikkelen van nieuwe businessplannen om meer circulair te produceren en in te kopen. Bij zulke processen word je partners van elkaar, in plaats van een leverancier-klant-relatie. Je wordt een interessante organisatie om pilots mee te ontwikkelen en kunt een springplank bieden om hun innovaties breed in de praktijk toe te passen.

Er is misschien een schaduwkantje te benoemen aan deze zichtbaarheid en bekendheid: de veelheid aan bedrijven die mij persoonlijk belden over hun duurzame veiligheidsschoenen, warmtepompen, schoonmaakmiddelen, fietsen, noem maar op. Ik sta graag iedereen geduldig te woord, maar ik ben geen inkoper. Mijn doel is vooral om de organisatie in beweging te brengen. Met elkaar werken we om onze gasten de natuur te laten beleven, zodat ook zij het bewustzijn van onze leefomgeving mee naar huis nemen.

Ik heb het afgelopen jaar de ruimte gekregen mijzelf verder te ontwikkelen in deze boeiende materie. Met de inspiratie, kennis en het netwerk die ik daarmee heb gekregen ga ik nu volop aan de slag!