Den Haag The Netherlands,
01
februari
2021
|
14:58
Europe/Amsterdam

Landal GreenParks levert met biovergister belangrijke bijdrage aan duurzaamheid

Eerste innovatieve biovergister op Europees vakantiepark: van afval naar energie

Als eerste in Europa zet Landal GreenParks een biovergister in op een vakantiepark. De machine zet voedselresten en ander organisch afval om in biogas en in kwalitatief hoogwaardige plantenvoeding. Dat levert belangrijke duurzaamheidsvoordelen op; er hoeft geen gft-afval meer te worden opgehaald, met het biogas wordt het zwembad verwarmd en de hoogwaardige plantenvoeding wordt als ‘groene mest’ ingezet bij het groenonderhoud op de parken. Vandaag werd de eerste biovergister geïntroduceerd tijdens de (online) Nationale Conferentie Circulaire Economie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat door Jerôme de la Chambre, manager duurzaamheid van Landal GreenParks (foto onderaan dit bericht). Op 1 maart wordt de machine in gebruik gesteld op Landal Landgoed ’t Loo nabij Oldebroek (Gld.). In de loop van dit jaar worden meer biovergisters op andere Landal parken geplaatst.

De biovergister is in staat om dagelijks tot 50 kg voedselresten en organisch afval te verwerken en produceert 15 m3 biogas en 50 liter hoogwaardige plantenvoeding per dag.

“We raken met de biovergister drie belangrijke thema’s: energie, afval en biodiversiteit. Bovendien levert de werking van het apparaat een belangrijk educatief element op. Op deze manier gaat niets verloren en sluiten we de grondstoffenkringloop,” aldus duurzaamheidsmanager Jerôme de la Chambre van Landal GreenParks. “We verwerken niet alleen de voedselresten uit onze restaurants, ook parkgasten kunnen hun voedselresten komen inleveren in een speciale container op het vakantiepark.”

Op jaarbasis levert de biovergister 5.500 m3 biogas, vergelijkbaar met het gebruik van vier gezinnen. Ook wordt 18.000 liter hoogwaardige plantenvoeding geproduceerd, meer dan het park voor eigen gebruik nodig heeft. Vandaar dat er straks ook flesjes plantenvoeding verkocht gaan worden aan parkgasten. Ook de gemeente Oldebroek heeft belangstelling getoond voor toepassing in parken en platsoenen.

 

Positieve bijdrage aan klimaatverandering

De machine is van Nederlandse makelij en ontwikkeld door CIRC. Spencer Schols, CEO van CIRC: “Met de CIRC-biovergister kan de hospitalitysector maar ook de woningbouw, zorg en overheid een positieve bijdrage leveren aan hoe Nederland omgaat met klimaatverandering. Landal GreenParks is assertief hierin en we zijn dan ook blij met de samenwerking om met onze biovergister de primeur voor vakantieparken te hebben.”

 

Klimaatneutraal in 2030

De komst van de biovergister betekent voor Landal GreenParks een nieuwe stap om haar ambitie te realiseren: klimaatneutraal in 2030. Elk jaar worden er stappen voorwaarts gezet. De vakantieaanbieder investeert in groene initiatieven, projecten en partnerschappen en ondersteunt de biodiversiteit van de natuur en de directe omgeving van de vakantieparken. Alle parken van Landal zijn GreenKey gecertificeerd en Landal werd voor het derde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot het meest duurzame merk binnen de categorie Travel & Leisure, met een top 10 notering in het ‘overall’ klassement.

Landal GreenParks wil onvergetelijke vakanties waarmaken, met een positieve impact op natuur, regio, mens en klimaat. De vakantieaanbieder laat gasten de natuur beleven en stimuleert hen om het bewustzijn van onze leefomgeving en de liefde voor de natuur mee naar huis te nemen.

Kijk voor meer informatie over de activiteiten van Landal op het gebied van duurzaamheid op www.landal.nl/duurzaamheid
 

Klik hier om een korte video te bekijken over de werking van de biovergister. De volledige video die tijdens het congres werd getoond is hier te bekijken.