download
Landal Mont Royal duurzame bungalows
Leidschendam,
02
juli
2018
|
10:17
Europe/Amsterdam

Landal GreenParks kiest voor duurzame herontwikkeling en energieneutraal Mont Royal

Landal duurzame koploper in de recreatiesector

Bij de bouw van nieuwe accommodaties zoekt Landal GreenParks actief naar de duurzaamste optie. Zo zijn op Landal Mont Royal in de Duitse Moezelvallei samen met Van Wijnen Recreatiebouw 74 nieuwe gasloze woningen ontwikkeld, die energieneutraal zijn: op jaarbasis wordt minimaal evenveel energie opgewekt als dat er wordt gebruikt. De duurzame initiatieven en de ambitie van Landal om in 2030 klimaatneutraal te opereren blijven niet onopgemerkt. Vorige week werd Landal verkozen als meest duurzame reisaanbieder door de Sustainable Brand Index.

Maar liefst 2.300 zonnepanelen zorgen voor de eigen stroomvoorziening van de nieuwe gasloze woningen. Een eventueel overschot aan geproduceerde energie wordt tevens ingezet voor 25 bestaande bungalows op het park. De verlichting in de hal en toiletten wordt geschakeld met bewegingssensoren en gasten kunnen met een zogenoemde groene knop in één keer alle apparaten en verlichting uitschakelen, die niet permanent stroom behoeven. Dat voorkomt onnodig energieverbruik. Tesamen met de luchtwarmtepomp die buitenlucht gebruikt om binnen warmte te genereren en de hoge isolatiewaarde van de woningen, zorgt dit ervoor dat de accommodaties samen op jaarbasis per saldo meer energie opwekken dan ze verbruiken.

Andere toepassingen zijn onder meer een keukenkraan met geïntegreerde warmwaterketel die koud, warm en heet (kokend) water verdeelt en houten meubelen gemaakt van gerecycled teak en eiken. Het tapijt in de slaapkamers is gemaakt van afgedankte visnetten en geheel recyclebaar, de eveneens recyclebare vloeren zijn van pvc en deels gemaakt van hergebruikt materiaal.

Ruim 80% van de oude bungalows is hergebruikt

Bijzonder is ook de bouwwijze: het puin van de afgebroken oorspronkelijke bungalows is ter plekke vergruisd en hergebruikt in de fundering van de nieuwe bungalows. Naast materiaal heeft dit veel transportenergie bespaard. Op deze wijze is ruim 80% van het materiaal van de oude bungalows opnieuw ingezet.

“Een mooi voorbeeld van circulair ondernemen. Deze woningen dragen bij aan onze doelstellingen om het vakantieplezier voor de gast te vergroten en tegelijkertijd de impact op het milieu te verminderen,” aldus Thomas Heerkens, algemeen directeur van Landal GreenParks. “De bouw van duurzame parken, zoals de ontwikkeling van het in 2016 geopende meest duurzame vakantiepark Landal De Reeuwijkse Plassen, wordt hiermee voortgezet. Ze passen in ons streven om in 2030 klimaatneutraal te zijn en een bijdrage te leveren aan het behoud van de natuur.”

“Met de ontwikkeling van Mont Royal zijn we enthousiast de uitdaging aangegaan om duurzaamheid optimaal vormte geven. Samen met Landal hebben we een grote stap gezet en een solide basis gelegd om bij nieuw te ontwikkelen parken de duurzaamheidslat wederom hoog te leggen”, aldus Klaas Odink, directeur van Van Wijnen Recreatiebouw.

Waardering duurzame inspanningen Landal

Afgelopen week werd bekend dat consumenten Landal waarderen als het meest duurzame reismerk met een #1 positie in de Sustainable Brand Index. Eind 2017 werd Tanja Roeleveld, programma-manager Duurzaam en Betrokken Ondernemen van Landal GreenParks, uitgeroepen tot MVO manager van het jaar.

De opbrengst en de prestaties van de zonnepanelen op Landal Mont Royal zijn te volgen op Energiemonitor Mont Royal In het midden zijn de indrukwekkende opbrengsten qua energie te zien en aan de rechterkant de milieu voordelen

Meer informatie over de activiteiten van Landal GreenParks op het gebied van duurzaamheid www.landal.nl/duurzaamheid.

 

Factsheet

Overzicht duurzame maatregelen Landal Mont Royal

  • 80% van het materiaal van de oude bungalows is hergebruikt: het puin van de gesloopte oude bungalows is ter plekke verwerkt tot nieuwe funderingen. Dat bespaarde bovendien ook veel transportenergie.
  • Gasvrij park; een lucht-water-warmtepomp creëert warmte en warm tapwater.
  • Zonnepanelen op alle woningen
  • Lampen in hal, toilet en berging werken op bewegingssensor: geen lamp blijft onnodig aan - scheelt elektriciteit.
  • Groene knop: schakelt bij vertrek uit de woning alle apparatuur en verlichting uit die niet permanent stroom behoeven. Dat voorkomt onnodig energieverbruik.
  • Voorbereid op energieopslag: voor een toekomst zonder elektriciteitsnetwerk.
  • Op interieurgebied:
    • Tapijt in de slaapkamers is gemaakt van afgedankte visnetten en geheel recyclebaar
    • PVC-vloeren deels gemaakt van gerecycled materiaal en 100% recyclebaar
    • Houten meubels van gerecycled hout. O.a. teak en eiken
    • Alle verlichting in LED
    • Inductiekookplaat
    • Keukenkraan met geïntegreerde warmwaterketel zorgt voor koud, warm en heet (kokend) water direct op de plek waar het nodig is, geen onnodig waterverbruik door het laten doorstromen van koud water 

Over de bouw:

  • Urgenda

Urgenda is betrokken als adviseur Duurzaamheid. Urgenda heeft meegedacht over alle duurzame maatregelen en is verantwoordelijk voor de toetsing van alle berekeningen om de energieneutrale woningen te realiseren.

  • Factor Architecten

Factor Architecten met ruim 40 jaar ervaring in de recreatiebouw tekende de duurzame woningen. Andere duurzame voorbeelden zijn de Ecowoning op Landal Aelderholt en de woningen op Landal Miggelenberg.

  • GPR gebouw

De GPR berekening is een berekening waarmee de totale duurzaamheid van een gebouw wordt aangetoond aan de hand van vijf thema’s, Energie (EPG/EPC-berekening), Milieu (MPG- berekening), Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. Een gemiddelde score van 6,0 komt overeen met de bouwbesluiteisen. Van Wijnen heeft een ontwerp van de toegepaste luchtwarmtepomp officieel op duurzaamheid laten toetsen en met een gemiddelde score van 8,1 op de genoemde thema’s met succes het GPR Gebouw certificaat behaald

Speciale aandacht voor de natuur

  • Nestkasten voor een bedreigde vleermuissoort zijn overal op het terrein geplaatst.
  • Nieuwe bomen en inheemse planten
  • Op de hellingen wordt beperkt gemaaid, zo ontstaat hier bloemrijk gras en bevorderen we de biodiversiteit
  • Zo min mogelijk verharde oppervlakken op het terrein, waardoor water in de bodem zakt en geen belasting geeft op het riool.