Den Haag The Netherlands,
02
augustus
2021
|
16:15
Europe/Amsterdam

Drentse Landal-parken verheugd over Unesco-erkenning voor Koloniën van Weldadigheid

De drie Drentse Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen komen samen met het Vlaamse Wortel op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Het is voor de provincie voor het eerst dat erfgoed uit Drenthe op deze lijst komt. De zeven parken van Landal GreenParks in Drenthe zijn verheugd over de werelderfgoed-erkenning, die naar verwachting veel extra gasten naar de provincie zal trekken.

Van de zeven Koloniën van Weldadigheid krijgen er vier de werlederfgoedstatus, nadat in 2018 de Overijsselse koloniën Willemsoord en Ommerschans afvielen, evenals het Vlaamse Merksplas. De zeven koloniën blijven wél samen het bijzondere verhaal van Johannes van den Bosch vertellen.

Van den Bosch richtte in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid op. Hij stichtte landbouwkoloniën, de eerste kwam op de 'woeste gronden' zoals hij het gebied rondom Frederiksoord noemde. Arme en kansloze stedelingen kregen in de koloniën een huisje en wat grond en werden omgeschoold tot boer. Zo konden ze zelf in hun voedsel voorzien. Later kwamen er ook onvrije koloniën waar wezen en bedelaars in een afgesloten omgeving moesten werken. In het huidige landschap is de militaire precisie waarmee generaal Van den Bosch de koloniën opzette nog te herkennen: kaarsrechte lanen met bomen en karakteristieke huizen en gebouwen. In Frederiksoord, Wilhelminaoord, Veenhuizen en Wortel is dat nog het best te zien, daarom hebben alleen die gebieden de Unesco-erkenning gekregen.

Wereld(s) erfgoed in Drenthe

Het erfgoed van Drenthe is uitzonderlijk. De collecties in het Drents Museum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, de Koloniën van Weldadigheid, de hunebedden en de Hondsrug – sinds 2015 UNESCO Global Geopark – zijn alle uniek en onvervangbaar.

Fietsen en wandelen

Fiets door de natuur en wandel door de proefkolonies van Frederiksoord en Wilhelminaoord of bezoek de pauperkolonie in Veenhuizen van zo’n 200 jaar geleden. Dit unieke stuk Nederlandse geschiedenis met zijn rijke historie wordt omringd door drie schitterende Nationale Parken: het Drents-Friese Wold, Weerribben-Wieden en het Dwingelderveld. Een prachtige uitvalbasis voor uw fiets- of wandeltocht.

Goed te combineren met verblijf

Een bezoek aan het erfgoed in Drenthe is een ideaal moment voor een meerdaagsverblijf en één van de zeven parken van Landal GreenParks in Drenthe: Landal Aelderholt, Landal De Bloemert, Hof van Saksen, Landal Hunerwold State, Landal Het Land van Bartje, Landal Orveltermarke en Landal PUUR Exloo.

Kijk voor meer informatie op www.landal.nl