Leidschendam,
12
januari
2018
|
16:06
Europe/Amsterdam

Vakantie in de natuur van waardebeleving naar belevingswaarde

Tanja Roeleveld MVO-manager van het Jaar en Programma Manager Duurzaam & Betrokken Ondernemen bij Landal GreenParks is op 8 februari een van de sprekers op NRC Live. Thema van de dag is Duurzaam en sociaal ondernemen als strategie Een verschil maken. Relevante discussies aanjagen. Antwoorden vinden op pijlsnelle economische en maatschappelijke veranderingen met zakelijke impact. Samen met sleutelspelers uit bedrijfsleven, wetenschap en overheid de grote vraagstukken van deze tijd onderzoeken. 

In aanloop naar Impact Day worden er regelmatig opiniestukken gedeeld van de sprekers op NRC Live.

Hoe duur is onze natuur? En wat vinden we eigenlijk dat natuur zou mogen kosten? Een groter wordende groep mensen probeert die vraag te beantwoorden; immers als je de waarde van de natuur kunt berekenen, kun je ook beschrijven en bepalen wat onze natuur zou mogen kosten. Maar hebben we het dan over de economische waarde, de sociale waarde, of de ecologische waarde? En waarom kijken we eigenlijk naar wat natuur kost, en niet naar wat de natuur ons oplevert?

“Vakantie in de natuur. Van waardebeleving naar belevingswaarde. Lees opiniestuk @tanjaroeleveld van Landal GreenParks”

Uit onderzoeken naar de relatie tussen natuur en gezondheid blijkt keer op keer dat natuur een positieve uitwerking heeft op het welzijn en de gezondheid van mensen. Vaker en meer de natuur in is dus goed voor ons. Maar tussen natuur en recreatie bestaat een spanningsveld. Hoe ga je verantwoord om met de natuur en geef je tegelijkertijd voldoende ruimte om te recreëren? En hoe zorg je dat de belevingswaarde die mensen aan de natuur toekennen, niet ten koste gaat van de waarde van die natuur zelf? Verantwoord met de natuur omgaan betekent continu omgaan met dilemma’s.

Hoe ga je verantwoord om met de natuur en geef je tegelijkertijd voldoende ruimte om te recreërener?

Bij Landal GreenParks werken we dagelijks met die dilemma’s. Immers: al onze parken liggen midden in de natuur. Die natuur is een van de belangrijkste redenen dat gasten bij ons komen. Logisch dat er ons veel aangelegen is om voor de natuur te zorgen om deze te behouden. Als onderneming dragen we daar een belangrijke verantwoordelijkheid in. We betrekken al onze medewerkers in ons duurzaamheidsbeleid en zorgen dat het onderdeel is van de beleving van onze gasten. We zien dat hoe meer gasten te weten komen over de natuur, hoe meer begrip en liefde voor de natuur zij krijgen.

Het verduurzamen van vakantievieren betekent dat je voortdurend de voor- en nadelen moet afwegen. Zo zijn we gestopt met chemische onkruidbestrijding. Dat is goed voor het grondwater, de biodiversiteit en de natuur in het algemeen. Maar dit heeft wel consequenties voor de operationele werkzaamheden op de parken. Welk effect heeft het op kosten, maar ook op het beeld van onze parken? Waar strakke Engelse gazons en schoongepoetste paden jarenlang de aanblik waren, is nu op meer plekken ruimte voor bijvoorbeeld de brandnetel of braam. Het mooie is, dat dit niet alleen goed is voor de biodiversiteit maar ook een goed signaal is naar onze gasten. We leggen gasten uit waarom we dit doen en welke positieve effecten dit heeft, zodat we hen meenemen in deze verandering.

Het verduurzamen van vakantievieren betekent dat je voortdurend de voor- en nadelen moet afwegen.

Toerisme vertegenwoordigt een belangrijk deel van de natuurwaarde. Wat levert dit ons op? Natuurlijk is er de economische waarde: gasten betalen geld voor hun verblijf, activiteiten en eten en drinken. Dat doen ze niet alleen bij ons op de parken, maar vooral in de regio.

Recreanten in de natuur vragen om een divers landschap, dat past bij de omgeving. Deze diversiteit zorgt voor ecologische waarde. Door groen of natuurbeheer met ruimte voor diversiteit in bomen en gewassen, is er ook ruimte voor diversiteit in diersoorten en insecten. Diversiteit maakt bos en natuur ook sterker en minder gevoelig voor ziektes. Door slim te kappen en jonge aanplant zorgen we dus voor aantrekkelijk duurzaam bos, dat ook over 50 jaar nog bestaat.

Door slim te kappen en jonge aanplant zorgen we dus voor aantrekkelijk duurzaam bos, dat ook over 50 jaar nog bestaat.

Vanuit recreëren in de natuur volgt meer begrip en liefde voor de natuur. Door mensen juist de natuur te laten beleven, creëren we sociale waarde. Buiten zijn in de natuur is nu eenmaal goed voor ons. Na een wandeling of verblijf in de natuur voelen we ons beter. We leren nieuwe dingen over de rol van de bij, de relaties tussen bomen of de kringloop van de natuur in het algemeen door op stap laten gaan met een boswachter, natuurgids of imker. En eerlijk is eerlijk: de beste gesprekken heb je tijdens een wandeling in natuur.

Zo kunnen we de liefde voor de natuur mee naar huis nemen en vertalen naar veranderingen en aanpassingen in onze eigen leefomgeving en gewoontes.

Laten we starten bij wat de natuur ons oplevert; een optelsom van economische, ecologische en sociale waarde maken. Want dan vallen de kosten in het niet.

Laten we daarom starten bij wat de natuur ons oplevert; een optelsom van economische, ecologische en sociale waarde maken. Want dan vallen de kosten in het niet.

Tanja is sinds 2012 de aanjager voor duurzame ontwikkeling en innovatie bij Landal GreenParks, dat jaarlijks ruim 2,5 miljoen gasten ontvangt op een van de 85 parken. Op strategisch gebied zorgt zij dat duurzaamheid een rol speelt bij elke beslissing van de organisatie en in praktische zin wil ze de gasten zoveel mogelijk bewustmaken van duurzaamheid, door hen er actief bij te betrekken. In november werd Tanja uitgeroepen tot MVO-manager van het jaar 2017.